Sloepenroute Vecht - Muiden - Naarden - Gooimeer

Sloepenroute Vecht Noord en Naarden.jpgwoensdag 14 november 2018 23:04

Niet meer en niet minder dan een sloepenroute dat is wat de ambities gesteld aan de raad inhouden.
De door de ChristenUnie Gooise Meren ingediende moties voor het verkennen van het echt inrichten van een sloepenroute zijn daarom aangehouden.

De sloepenroute Vecht-Noord - Naarden is al een erkende sloepenroute. Formeel is de Naardertrekvaart nu al toegankelijk voor de DM-klasse. Aangezien je alleen heen en terug naar Naarden-Vesting kunt varen wordt er nog weinig gebruik gemaakt van de Naardertrekvaart door grotere boten dan af en toe een sloep. 

Om de één of andere reden heeft de Provincie Noord-Holland het illustere idee: om door het aanleggen van een nieuwe vaarverbinding tussen de Naardertrekvaart bij Naarden en het Gooimeer een binnendoor vaarroute voor de DM-klasse te creeëren. Boten die stuk voor stuk prima buitenom via de Zeesluis, Ijmeer en Gooimeer naar de jachthaven van Naarden kunnen varen en vice versa. Voor het bezoek aan Naarden-Vesting zijn er in de jachthaven van Naarden alternatieven beschikbaar om de Vesting te bezoeken.

Vanuit de wens van de gemeente Naarden om een Passantenhaven aan te leggen bij Industriegebied Gooimeer Zuid, om het aanzicht van Naarden-Vesting ter plekke te verbeteren en invulling te geven aan de daar ooit aanwezig haven, is een heel programma opgesteld; waar doelstellingen door elkaar heen zijn gaan lopen. Wat begon als een veilige binnendoor vaarroute voor open boten (sloepen), lijkt te ontaarden in lange wachtrijden voor inwoners en hulpdiensten bij de bestaande bruggen, die voor iedere boot van de DM-klasse geopend moeten worden.

Het was de tijd om de nu aangehouden moties aan te nemen en naar de inwoners toe de ambities uit te spreken die kunnen leiden naar semi-vaste bruggen tussen de Vecht bij Muiden, de Passantenhaven bij Naarden en het Gooimeer. Lees de moties zelf eens door en laat je reactie weten door die te e-mailen naar: info@gooisemeren.christenunie.nl
1: Sloepenroute - onderzoek brughoogte Naardertrekvaart
2: Passantenhaven Muiden en nieuwe vaarverbinding met sluis
3: Vrijstelling DM Klasse Naardertrekvaart

De raad lijkt nog te verdeeld over de realisatie van de Passantenhaven bij Naarden en de nieuwe vaarverbinding om één, twee of alle drie van deze ambities uit te willen spreken en de in de moties genoemde onderwerpen te verkennen. Vandaar dat deze moties nog aangehouden zijn. Dit terwijl je van te voren op 2 vingers na kon tellen dat de inwoners van Muiderberg/Muiden zwaar in protest gaan bij een meer regelmatige openstelling van de Hakkelaarsbrug, bruggen in Muiden en in de nieuwe vaarverbinding. Sterker nog, dit hadden een aantal inwoners al duidelijk laten merken tijdens diverse informatie avonden.

Ook inwoners en ondernemers van Naarden komen in protest/actie in relatie tot de te verwachten meer frequent openstaande bruggen in de Amsterdamsestraatweg en de Meerstraat en de gevolgen daarvan qua doorstroming, wachttijden en bereikbaarheid voor hulpdiensten.

   

« Terug